Selecteer een pagina

Wat is “Voor Mekaore”, met elkaar voor elkaar?

Vanaf april 2018 is de SVIK in samenwerking met de gemeente Goeree Overflakkee een nieuw initiatief in Dirksland gestart. “ Mi Mekaore” ( met elkaar) genaamd. Het idee achter ‘Mi Mekaore” is er zijn voor elkaar met hulp van elkaar. Een gezellige, hechte en respectvolle gemeenschap ondersteunen op welke manier dan ook.

Vandaag de dag brengen we namelijk 85% van de tijd binnen door. In de wintermaanden is dit zelfs 90%. Alles speelt zich binnenshuis af. Vaak kennen we onze buren niet eens echt. Nog maar 15 jaar terug was dit het omgekeerde. Toen leefden we met elkaar, voor elkaar. Deden we samen activiteiten en kenden we de mensen om ons heen. Als er iemand hulp nodig had, stond iedereen klaar. Dit missen we allemaal weleens. Een praatje en dan niet via Whatsapp. Een hobby delen en dan niet via een Facebookpagina. Maar een plaats waar jong en oud welkom zijn en persoonlijk hun mening of interesses kunnen delen. Een plaats om samen te zijn. “Mi Mekaore” maakt dit mogelijk. Elke woensdagmiddag en –avond staan de deuren van de Victoriahal in Dirksland open en kunt u hier geheel vrijblijvend aanschuiven om onder het genot van een kopje koffie of thee samen met anderen te zijn. Om uw passie of hobby te delen. Of om samen een potje te poolen of kaarten. Maar ook als u een schouder, een luisterend oor of een paar handige handen nodig heeft bent u van harte welkom.

Ook is er ruimte om activiteiten, zoals workshops of tentoonstellingen voor medebewoners te organiseren. U bent van harte welkom als bezoeker, maar hulp op welke manier dan ook is van harte welkom.
Met dit initiatief en deze column hopen we u binnenkort een keer welkom te heten op een van de woensdagen in de Victoriahal.

“Mi Mekaore vind elke woensdag plaats van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur in de Victoriahal aan de Ph.hoofjesweg 57b in Dirksland. Van juli t/m september is er geen inloopmiddag.

Elke 2de dinsdag van de maand vindt u ook een column, geschreven door N. Gierman, in het Eilanden Nieuws. Met deze columns hopen wij de doelstelling van ‘Mi Mekaore” te ondersteunen. In de columns kunt u lezen over alledaagse onderwerpen waar we tegenaan lopen in de maatschappij.

Info Derde wereld project

Column, geschreven door N. Gierman, in het Eilanden Nieuws.

Stille armoede ook in onze regio
Heel vaak lezen we berichten over de vreselijke armoede in verre landen. En al is Nederland een van de rijkste landen van Europa, ook in ons land heerst armoede. De zo genoemde ‘stille’ armoede. Hierbij is het vaak niet zichtbaar dat mensen bijvoorbeeld hun huur niet kunnen betalen of kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten laten gaan. Maar het afgelopen jaar moesten volgens het CBS bijna 560.000 huishoudens rondkomen van een te laag inkomen. En blijkt het sociale vangnet van Nederland niet zo sterk te zijn en steeds kleiner te worden.

Steeds meer mensen moesten aankloppen bij maatschappelijk werk, ouderen- of jeugdzorg, sociale uitkeringen of kregen ondersteuning vanuit de kerk. En steeds vaker bleken kinderen de dupe te worden van deze stille ramp. Drie maaltijden op een dag is bij sommige gezinnen zelfs eerder een uitzondering dan regelmaat.

Natuurlijk zijn er vangnetten op financieel gebied d.m.v. allerlei toeslagen en zijn er bijdragen t.b.v. schoolkosten en sport en cultuur. De drempel is voor sommige gezinnen echter erg hoog om hier gebruik van te maken. De invloed die dit thuis heeft, tussen hun veilige vier muren, ziet men niet.

Door armoede raken veel gezinnen in isolement. Ze kunnen niet mee participeren in de samenleving. Vaak ontstaan er veel spanningen en er is veel stress, doordat er schulden ontstaan met soms echtscheidingen tot gevolg. Wat natuurlijk weer zijn weerslag heeft op de kinderen.

Met de vakantietijd in het vooruitzicht, is het voor veel kinderen moeilijk om te zien dat vriendjes en vriendinnetjes lekker op vakantie gaan, terwijl zij thuis moeten blijven. De kinderen waar normaal mee gespeeld wordt zijn dan vaak niet thuis. Eenzaamheid en verveling slaan toe.

Voor mensen die dit jaar geen geld hebben om op vakantie te gaan heeft Stichting Buurtcampings meer dan 20 locaties in Nederland omgetoverd tot vakantiecampings. Op deze campings is iedereen welkom en leren mensen van alle leeftijden en achtergronden elkaar kennen. Er is plaats voor betalende gasten, vrijwilligers en mensen die om financiële redenen anders niet op vakantie kunnen. De buurtcampings worden georganiseerd door buurtbewoners en ondersteund door stichting ‘de Buurtcamping’. Het doel van de campings is om de groeiende kloven in de samenleving te overbruggen en buurtbewoners bij elkaar te brengen. Iedereen is gelijk en iedereen heeft het recht om te kunnen genieten tijdens de vakanties. Voor meer informatie kijk op www.buurtcamping.nl

Zowel kinderen als ouders praten niet graag over hun problemen omdat ze zich er ongemakkelijk over voelen of zich er zelfs voor schamen. Hulp vragen of aannemen is vaak niet gemakkelijk.

Omdat de school en/of andere instanties vaak niet op de hoogte zijn, komt hulp niet op gang. En hoeft er bij veel van deze gezinnen maar weinig te gebeuren of de boel loopt helemaal vast en de problemen worden vaak vele malen groter.

Ook in uw omgeving zijn er mensen die deze strijd strijden. Je zult het niet van hen horen, maar meestal is er wel een sein waardoor je dit merkt. Sluit niet uw ogen, maar steek u hand eens uit. Deel je kennis of menselijkheid. Vroegtijdig signaleren of helpen kan het verschil maken. En niet voor even maar voor de rest van iemands leven.

Geschreven door: Nicole Gierman

Bronvermelding: stichting Buurtcamping

Vanaf deze week houden we bij Mi Mekaore ook vakantie. In september gaan de deuren weer open en bent u weer van harte welkom in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg in Dirksland.